Газпром експорт, експортното поделение на Газпром, в сряда подписа договор с турската компания Shell Enerji за доставка на природен газ в Турция, съобщава руската агенция ИНТЕРФАКС.

В съобщението на турската компания се казва, че според достигната договореност Газпром ще осъществи доставки на газ за Турция в ежегоден обем 250 млн. куб.м  за компанията Shell Enerji в периода до 2021 година.

Договорът е сключен след търг с наддаване за предаване от турската тръбопроводна компания Botas на части на съществуващия контракт на други компании; търгът е организиран в рамките на провежданата в Турция либерализация на газовия пазар, поясняват от Газпром.

Компанията Botas обяви търг за предаване на част от контракта от 18ти февруари 1998 на други компании на 30ти ноември 2005. Според резултатите от търга, които бяха обявени на 30 ноември 2006, част от въпросния договор бе преотстъпена на компанията Shell Enerji.

В съответствие с договора между Газпром и Botas, Shell Enerji поема правата и задълженията на компанията Botas. Shell Enerji планира да започне доставките за потребители през втората половина на 2007.

През 2004 Газпром достави в Турция 14,5 млрд.куб.м, през 2005 - над 18 млрд. куб.м, през 2006 - около 20 млрд. куб.м.

На 6ти  декември 2004 Газпром и Botas подписаха меморандум за развитие на сътрудничеството в газовата сфера, който договор разглежда възможността от доставки на руски газ в Турция пряко или с дъщерни компании чак до крайните потребители, а също и участие в проекти за газификация, газоразпределение, развитие на мощностите за подземно съхранение на газ и газоенергетически мощности на територията на Турция.

Shell Enerji е дъщерно предприятие на Royal Dutch Shell. Създадена е през 2004 в Анкара (Турция) за операции по внос на газ, търговия с опции и маркетинг на турския пазар.