При положение, че се въведат така наречените глобални бюджети, то веднага кредиторите на болниците ще поискат да им бъдат изплатени задълженията и здравните заведения ще бъдат поставени на колене. Това заяви на пресконференция в БТА Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз (БЛС). Той посочи, че в момента задълженията на болниците са в размер на 360 млн. лв. Той посочи, че варианта за въвеждането на така наречените глобални бюджети е към теорията на конспирациите и Райчинов се надява да не се стигне до такъв вариант.

"Ако трябва да използвам терминологията на министър-председателя от изборната нощ, бих казал на здравния министър Стефан Константинов - тебе кой щеше да те знае, ако не беше зам.-председател на Българския лекарски съюз". Това каза Райчинов по повод думите на здравния министър, че не са необходими преговори с БЛС.

От съюза предлагат да се запазят клиничните пътеки в болничната помощ, като се преработи наредба №40, като някои от тях се разделят. От БЛС се обявиха и за поетапно въвеждане на диагностично свързаните групи (ДСГ). Това не е форма на лечение, а финансов инструмент, който представлява умножение на сумата за лечение по броя на пациентите и умножение на коефициента на тежест на заболяването, посочи Райчинов.

Бюджетът на Здравното министерство за 2012 г . се запазва  на нивото му през тази година. Именно през тази година някои болници благодарение на добрия си мениджмънт успяха да покрият част от задълженията си и в същото време да увеличат заплатите на лекарите. Именно в добре управляваните болници липсва и текучество на кадрите или то е в незначителна степен, обясни Райчинов.

От БЛС предлагат в рамките на шест месеца от големите болници да се събира информация за това колко и какви са случаите, постъпили за лечение и колко е струвало това на здравното заведение.

Друго предложение е в областта на специализираната медицинска помощ, като там от лекарския съюз предлагат да се въведе т.нар. амбулаторен случай, който дава възможност с едно направление пациентът да има право на повторен контролен преглед при специалист в рамките на определен срок. За да се възползва от тази възможност обаче пациентът ще трябва да заплати част от сумата за лечение.