Йената падна рекордно спрямо евро във вторник, подхранвайки оптимизма на инвеститорите, че японските износители като Honda ще увеличат продажбите си и ще повишат Nikkei до 7 - седмичен връх, предава Reuters от Сингапур.

Петролът се бореше за възстановяване на позицията от миналата седмица, след като в понеделник падна с близо долар; златото е на най-ниско триседмично равнище. Търговията като цяло бе слаба в очакване на представянето на политиката на Федералния резерв по-късно през деня.

Британският индекс FTSE 100 с отварянето днес се вдигна със 7.4 пункта.

Очаква се Fed да остави без промяна лихвените равнища. Обаче инвеститорите са любопитни за степента на загриженост на централната банка за инфлацията и забавянето на икономическия ръст, които могат да определят курса и времето за бъдещи промени в лихвата.

Пазарите в САЩ завършиха в понеделник оптимистични за икономическите перспективи. Промишленият Dow Jones добави 0.17%, а Nasdaq 0.23%.

На форекс пазара, евро се качи до исторически връх спрямо йената на 155.05 йени във вторник, продължавайки възхода си през годината и отразявайки колебанията дали японската банка ще вдигне лихвените равнища до 0.5% на политическата среща следващата седмица.

Лирата и швейцарския франк удариха осем годишни върхове към йената, а австралийския долар - за десетилетие.

Доларът се смъкна до 116.92 йени, макар че това за него е по-добре от дъното от миналата седмица на 115 йени.

Върху американската валута тегнеше изказването на бившия шеф на Федералния резерв Алън Грийнспан, според който слабият долар ще се задържи в следващите години, докато САЩ не се измъкне от капана на бюджетния дефицит.

От началото на годината доларът падна спрямо евро с повече от 10%. Това отчасти се дължи и на очакванията САЩ да продължи да държи лихвите стабилни или да ги смъква, докато европейските политици продължават да вдигат лихвите като противодействие срещу инфлацията.