Шефът на Общинската агенция по приватизацията в Пловдив Чавдар Марев официално потвърди на пресконференция, приключила преди минути, финализирането на сделката за продажбата на общинска фирма "Градски транспорт", съобщи репортер на Money.bg от Пловдив.

67 % от капитала на фирмата, което се равнява на 135 235 поименни акции, стават собственост на пловдивската компания "Хебросбус" ООД.

На второ място е класирана "Еггед холдинг" - Израел, а на трето- "С Експрес Груп" - София.

"Хебросбус" трябва да плати 2,8 млн. лв, като 700 000 лева фирмата ще внесе веднага, а остатъкът ще бъде платен на вноски.

Чавдар Марев съобщи, че първокласна българска банка е гарантирала финансовата обезпеченост на купувача.

"Хебросбус" трябва да изплати всички дългове на "Градски транспорт"-Пловдив, които възлизат на 4 млн. лева. Не са фиксирани обаче срокове за погасяването на тези дългове.

До една седмица Надзорният съвет на Общинската агенция по приватизацията трябва да се произнесе "за" или "против" сделката.

Очаква се до две години фирмата да обнови парка с 65 автобуса и 60 тролейбуса и да осигури 300 нови работни места. Първите 30 нови автобуса трябва да влязат в експлоатация до ноември идната година.

Ако договорените инвестиции не бъдат изпълнени, неустойката по договора е 35% от цялата предвидена сума по документа, останала неосъществена.

"Хебросбус" вече декларира намерението си да инвестира 48 млн. лв. в градския транспрот в продължение на 5 години.