На среща във Варна, министър Гайдарски оповести, че през май възнамерява да натовари хотелиерския бизнес с изграждането, оборудването и поддръжката на здравните центрове наравно с държавата.

Проектонаредбата ще задължи хотелиерите да плащат и заплатите на медицинските служители.

"Никъде в Европа, нито по света има подобна практика. Хотелиерите плащат данъци и е задължение на държавата да осигури на своите данъкоплатци не само медицинско обслужване, но и опазването на реда, пожарната безопасност, инфраструктурата и т.н.

По логиката на тази наредба, утре държавата може да поиска хотелиерите да плащат за поддържането на противопожарните служби", коментира Илиян Иванов, председател на Националния хотелиерски мениджмънт клуб(НХМК).

Тази проектонаредба е поредният сигнал за слабост, безизходица и безсилие на държавата, тя за пореден път абдикира от своите основни задължения, допълва той.

Като членове на Международната хотелиерска и ресторантьорска асоциация ще отнесем този въпрос до председателите на националните асоциации от други страни, за да проучим дали някъде има такива практики, предупредиха от Националния хотелиерски мениджмънт клуб. 

Веднага след като научили за намерението на министър Гайдарски, от клуба стартирали национално експресно проучване сред туристическия бизнес по този въпрос. Утре ще бъдат оповестени обобщените резултати.