Очаква се да се повиши задлъжнялостта на българските зърнопроизводители заради поскъпването на енергоносителите и на кредитите. Това заяви за Money.bg Красимир Аврамов, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите. Производителите вече усещат финансовата криза - повишените лихви на банките изключително затрудняват производителите. В момента за производителите най-изгодни са заемите в швейцарски франкове.

Очакваното повишение на цената на природния газ ще доведе до поскъпване на азотните торове. Ако увеличението при газа е 30 на сто, то цената на амониевата силитра ще се увеличи с 80 лева и ще стане 840 лева с ДДС.

В момента цената на фуражната пшеница се движи между 265 и 270 лева за тон. Цената на хлебната пшеница е над 300 лева за тон. Налице е леко повишение. До момента са изнесени над 730 хиляди тона. Обезпокоително е, че в някои райони добивите са по-ниски от миналогодишните, когато имаше лоши метерологични условия, заявява още Аврамов.  

От началото на годината пшеницата е поевтиняла с 23, 75% на международните пазари. През месеца суровината е отбелязва колеблива тенденция на спад в цените.