Китай не успя да продаде цялата емисия от държавни облигации с едногодишен падеж, която предложи на аукцион вчера, вероятно заради опасенията от засилване на инфлационния натиск, съобщи Bloomberg.

Министерството на финансите реализира облигации за 27.5 милиарда юана, при размер на предлагането от 28 милиарда юана ($4.1млрд.)

Постигната доходност по облигациите с фиксирана лихва от 1.06%, е по-висока от очакваната от пазара - 1.05% и от доходността от 0.89%, постигната на последният аукцион за подобен дълг, проведен през май.

Според анализатори китайските политици трябва да ограничат зараждащите се балони на  активите, просрочените заеми и инфлацията.

Доходността на 28-дневните китайски репо облигации се покачи с 10 базисни пункта на вторичния пазар през последната седмица, до 1%, след като остана стабилна през последните 6 месеца.

Доходността на междубанковите репо заеми със 7 дневен падеж беше определена на 1.22% днес от ниво под 1% през последните три седмици.

Всичко това отразява инфлационни притеснения в Китай, въпреки че потребителските цени намаляха с 1.4% на годишна база през май, след спад с 1.5% през април.

В същото време, обаче агрегатът М2 за паричното предлагане е нараснал с 25.7%, след увеличение с рекордните 26% през април, което дава основания на анализаторите да очакват силно покачване на инфлационния натиск след 6 до 10 месеца.