IP трафикът ще нараства на годишна база с 46% в периода 2007 - 2012 г., което означава почти удвояване на всеки две години.

Това ще се отрази върху нуждата от по-висока скорост на световните IP мрежи на приблизително 522 екзабайта или повече от половин зетабайт", заяви Петър Иванов, управляващ директор на Сиско за България, Словакия, Словения, Литва, Латвия и Естония.

Вчера той откри шестото издание на ИТ форума с фокус върху телекомуникациите - Cisco Expo 2008, който се провежда в столичното кино Арена Младост.

Високоскоростният интернет се превръща в основна инфраструктура и четвъртата основна комунална услуга, която е ключ за развитието на „икономиката на познанието", добави мениджърът.

„В последните години Сиско насочва усилията си в разработване на технологии и приложения за бизнес сътрудничество (Collaboration), базирани на Web 2.0 - Обединените комуникации, TelePresence, Web услуги, социални мрежи.

Феноменът с бума на Web 2.0 технологиите дава възможност на всеки един човек да бъде чут и това засяга както социалния, така и личния живот на хората, бизнеса и дори правителствата", коментира още Петър Иванов.

Акценти в двудневната програма са обединените комуникации, сигурността, видеоконферентните услуги, IP телевизията, безжичните мрежи, мобилните услуги и интелигентните мрежи.

Тази година Cisco Expo се провежда под мотото "Experience today the network of tomorrow", като отразява новото място на мрежовите технологии в живота на хората и ролята на Web 2.0.

Официалното откриване на Cisco Expo 2008 беше излъчено на живо онлайн посредством технологията WebЕx.

Иновативната платформа на Сиско за видео конферентни връзки и онлайн общуване WebEx беше демонстрирана по време на официалното откриване от Йордан Попов - управляващ директор  на Сиско за България. 

Програмата на семинара продължава и през днешния ден.