Италианската фирма "SOCOGEN" е изпълнителят на реконструкцията на моста над река Янтра при град Бяла.

С решение на извънредно заседание на Министерски съвет е вменено задължение на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" да създаде организация и реализира проект за изграждане на второ мостово съоръжение в района на Бяла.

Проектирането на мостовото съоръжение ще се изпълнява едновременно със строителството му, заради кратките срокове, съобщи Ruseinfo.

С протокол от 19 април тази година  на Експертния съвет при Фонда са приети предпроектните проучвания там.

На 7 декември миналата година след тежък пътен инцидент на моста край Бяла загинаха 18 души. Преди 14 години на същото място 29 румънски туристи намериха смъртта си, след като автобусът им падна в река Янтра.

Участъкът е натоварен с чести и обикновено тежки пътно-транспортни произшествия, най-вече заради тясното платно и трафика по международния път, но до момента така и не бяха отделени средства за разширяване на пътните ленти или построяване на паралелен мост.

"Трансконсулт - БГ" ООД ще е консултант по строителството на обект "Реконструкция на моста над река Янтра при град Бяла".

По данни на шефа на Областно пътно управление - Русе предстои преди началото на ремонта да се направи отбивка на движението на автомобили за Русе при бензиностанцията на "Лукойл", Бяла.

Преди началото на моста край кръстовището ще се направи съоръжение на две нива от типа "полудетелина". Скалата, която ограничава видимостта, няма да се покрива с мрежи, а ще се отнеме от обема й /вероятно чрез взривни работи/.

Самият мост ще увеличи ширината на платното за движение, което е 7.50 метра сега, информира русенското електронно издание. Така ще се избегне строителството на ново съоръжение, паралелно на това.

В момента се работи по освобождаване на моста от комуникационни кабели.