Италианското правителство издаде указ, който позволява свободен достъп до пазара на труда на всички видове работници в сферата на шоубизнеса от България и Румъния, съобщи Дарик Радио.

Документът беше подписан от министъра на труда Чезаре Дамиано.Указът предвижда при наемането на работа в сферата на шоубизнеса да бъдат спазвани единствено нормалните задължения, важащи по принцип за всички трудови отношения.

Издаването на сегашния документ означава, че български балерини, музиканти, актьори, певци и други могат да упражняват дейността си свободно в Италия. Те могат да бъдат наемани на работа по абсолютно същия начин, както се прави и за италианските граждани

"Пронтософия"припомня, че до 31 декември 2006 представителите на шоубизнеса от България и Румъния бяха част от категории, чието пребиваване в Италия не беше ограничавано от общите имигрантски квоти.

Българските и румънските артисти можеха да влизат свободно по всяко време на годината в Италия, но за това се изискваше специално разрешение от Националната служба за работещите в шоубизнеса.

Сега обаче не е необходимо такова разрешение. Българите и румънците могат да се запишат в общия национален списък на работниците от шоубизнеса в Италия, спазвайки процедурата, която се прилага и за останалите граждани на ЕС.