До края на месеца правителството ще вземе решение за магистрала Тракия, обяви министър Асен Гагаузов, цитиран от News.bg.

По концесионния договор беше създадена работна група, която да се опита да предоговори параметрите.

Сега или трябва да се потвърди взетото преди време решение на правителството за концесиониране на магистралата, или то да се промени, или да се предприеме друго, обясни Гагаузов.

Има предложения, които работната група от българска страна днес или по-вероятно утре ще разгледа и след понеделник ще продължат преговорите с още около седмица, след което ще се докладва на Министерски съвет.

Всички възможни варианти за финансиране са 6:

  1. Финансиране в сътрудничество с португалците
  2. Финансиране в сътрудничество без португалците
  3. Финансиране чрез концесия
  4. Финансиране със заем от банка
  5. С национално финансиране
  6. Финансиране чрез смесено участие и публично-частно партньорство.

Всички тези варианти ще се обсъждат, поясни Гагаузов.

В резултат на предоговарянето ще се споразумеем условията по сделката да станат много по-добри, или сделка няма да има, каза Гагаузов.

На този етап той не се ангажира с прогноза за резултата.

Междувременно днес концесията за автомагистралата коментира и президентът на Европейската инвестиционна банка Филип Мейстад, след като подписа меморандума за развитие и финансиране на инфраструктурата у нас.

Мейстад заяви, че след приключването на преговорите за магистралата, финансираните досега от банката ЛОТ1 и ЛОТ5, ще бъдат прехвърлени на частни концесионери.
Във връзка с това трябва да се промени договорът за магистралата, но това няма да бъде проблем, допълни още презиентът на ЕИБ.