93 проекта са били одобрените по Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за миналата година. Изплатели са били 9 млн. евро, каза пред журналисти Ангел Кенанов, изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие" (ДФЗ), отговарящ за прилагането на инвестиционните програми на ЕС, предаде Агенция „Фокус". За страната ни бяха предвидени общо 166 млн. евро за седемгодишен период до 2014 г. като част от общата лозарска политика на ЕС. За текущата стопанска година по националната програма са предвидени 15,6 млн. евро.

Най-тежките дейности по програмата по принцип са по мярката за преструктуриране и конверсия на лозя, именно 70% от бюджета на програмата за миналата година е отишъл за този вид дейности, уточни той. Другите две мерки -промоция в трети страни и застраховане са били разпределени по равно през миналата година. „Предимно лозарите се интересуват да направят капково напояване или да сменят подпорни конструкции", посочи още той.

Рисковете за злоупотреби със средствата по тази програма са сведени до минимум, гарантира Кенанов. Всеки един кандидат се проверява преди и след извършването на инвестицията, всичко се заснема с модерна техника като GPS, след като кандидатът извърши инвестицията и подаде заявка за подпомагане, се прави проверка на място отново от техническият инспекторат към ДФЗ, обясни той. Тази година е била направена и втора контролна проверка в централното управление в София на 93 изплатени проекта.

По програмата се възстановяват до 75% от направените инвестиции, докато по оперативните програми възстановяването е до 50% - 60%. Минималният праг за кандидатстване по тези програми е 1 дка лозе, т.е. програмата е насочена към всички. Бюджетът, който е предвиден в националния пакет за България, ще нараства всяка година до 2014 г.

Ако тази година има повече кандидати от предвидения бюджет, може да бъдат подписани договори с бенефициенти, като плащанията се прехвърлят за следващата година.

Днес в Държавен фонд „Земеделие" започна широка дискусия по обсъждането на методология за определяне на пределни цени за кандидатите по мерките на програмата за следващата година. Цените трябва да бъдат одобрени от изпълнителния директор на фонда Атанас Кънчев и след това да бъдат изпратени в Брюксел за одобрение. Иначе проектът за Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за 2008/2009 вече е изпратена в ЕК, като в най-скоро време се очаква нейното окончателно одобрение.

Сред основните цели на пакета за подпомагане на винения сектор в ЕС, са повишаването на конкурентно способността на сектора като цяло, както и повишаване на пазарната ориентация на лозарските стопанства.