Според доклад на Световната банка публикуван вчера на страниците на The Economist, Сингапур е най-благоприятната за бизнес страна в света.

Във фокуса на изследването озаглавено "Да правиш бизнес" попадат 178 страни, като са класирани по  10 основни групи показатели - данъчно бреме, достъп до кредити, чиновническо обслужване и др.

Друг важен индикатор е времето, за което може да се учреди бизнес. В Конго например предприемачът е принуден да изчака 155 дни докато стартира бизнеса си и това му излиза пет пъти по-скъпо от средния доход на глава от населението.

Страните с по-опростени процедури се радват на успехи в бизнес конюктурата. След като Саудитска Арабия намали процедурата по изчакване от 39 на 15 дни резултатите не се забавиха-81% ръст в новите бизнес начинания. Сред най-ентусиазираните реформатори тази година са Египет, Грузия и Хърватска.

Къде сме ние?

Данните сочат, че сме на 46-о място по стопанска конюктура като попадаме в топ 10 на най-реформиращите се и изгодни за инвестиции страни от Източна Европа. Заедно с нас, в топ 10 на Световната банка се нареждат и Хърватия, Македония и Грузия.

Тази добра оценка се дължи на рязкото намаляване на данъците, осигуровките и лицензите, както и на въвеждането на частните съдебни изпълнители и ускоряване на съдебното производство. Само България, Албания, Мексико и Молдова ежегодно подобряват данъчната си система. По критерия за лесно плащане на данъци за година страната ни се придвижва напред от 107-о на 88-о място.

България получава "шестици" от авторите на проучването също и заради заради разширяването на възможностите с НАП да се общува онлайн, а не на гише.