Канадската минна компания "Ейжа голд" (Asia Gold) отчете 6.3 грама злато на тон от частичните проучвания на злато в българската местност Ташлака на изследвана площ от 5.8 метра. Резултатите са за периода май-юли и по оценка на ръководството са доста окуражаващи.

С приключването на този етап на проучванията "Ейжа голд" на практика придоби 51 на сто дялово участие от съвместното дружество, което разработва този и още три обекта с обща площ 445 кв. км.

Заедно с подразделението на британската "Кембридж минерал рисорсиз" - "Хиъруърд венчърс", канадската компания проучва за ценни метали още в селата Розино, Горноселци и Седефче в Югоизточните Родопи, както и в местността Диканите край Перник.

За придобиването на пакета от 51 на сто "Ейжа голд" са инвестирали 2 млн. долара, което е предвидено в споразумението за джойнт венчъра.

"Ейжа голд" придоби правата за участие в съвместното дружество с "Хиъруърд" от филиала на американската "Айвънхоу" - "Айвънхоу болканс" (Ivanhoe Balkans).

Параметрите на споразумението предвиждат канадската фирма да инвестира общо 4 млн. долара до края на май 2009 г. в разработките на територията на България, срещу което ще може да притежава до 80 на сто от капитала в съвместното предприятие с "Кембридж". Досега "Хиъруърд" е разкрила златни залежи в находищата до Розино и до Доброселец.

В златното находище в Доброселец има запаси от поне 450 хил. унции, което като пазарна цена се равнява на стотици милиони долари.