Най-големият производител на нефт в Китай, PetroChina, обсъжда с катарската държавна компания Qatar Petroleum създаването на нефтопреработвателен комбинат в Китай, съобщава агенция Синхуа.

Проучването относно икономическата целесъобразност на въпросния проект е в напреднал стадий, но тепърва трябва да се уточни колко точно ще се инвестира в проекта и къде ще бъде мястото на рафинериите.

По-рано в китайските медии се говореше за финализиране на проекта през 2013 и годишно производство 700 - 800 хиляди тона петрол на първа фаза. Миналия ноември Търговското министерство на Китай заяви, че PetroChina и Qatar Petroleum са достигнали до споразумение за голям проект, в който кандидат за участие е също и Royal Dutch Shell.

Говори се също така, че PetroChina планира строителство на рафинерия с капацитет 10 милиона тона петрол в Хулудао в североизточната провинция Ляонинг. Друга рафинерия ще се строи в Сингапур и проектът ще струва няколко милиарда долара. Коментарът на китайските специалисти е, че PetroChina е взела решение да се „придвижи по-близо до крайния клиент".

Компанията Qatar Petroleum е оператор на всички дейности свързани с петрол и газ на Катар и в момента е трета по петролни резерви компания в света. Печалбата за 2005 г. е близо $18 милиарда.