Китайската компания Hebei Zhongxing Automobile вчера, 19 юни, сключи споразумение с йорданския Ayass Motors за изграждане на първия завод за сглобяване и производство на автомобили в Йордания, предаде AFP.

Началният капитал на завода ще бъде $30 милиона. Заводът ще започне операции през 2008, като началният му капацитет ще бъде 4,000-6,250 коли. Шефът на Ayass Мазин Аяс е казал това по време на церемонията на подписването в Аман.

След това производството на четириколесни и двуколесни машини, както и на пикапи, ще се вдигне до 12,000 и след това до 24,000, прицелвайки се в арабските и източно-европейските пазари. В един по-късен период съвместното предприятие се надява да започне да прави седани и салони.

Около 25% от частите за колите ще се правят в Йордания, което ще има позитивно отражение на местните индустрии. Очаква се от начинанието общо икономиката на Йордания да добави 17,000 нови работни места.

Според уеб-сайта на Zhongxing, китайската компания е пионер в износа на пикап-камиони, както и в производството им и има цел да бъде първата китайска компания, която ще продава автомобили в САЩ, а това трябва да стане по-късно през тази година.

Споразумението е сключено в кулоарите на двудневна конференция в Йордания, която търси пътища за насърчаване на търговията между китайските бизнесмени и техните партньори от Йордания.