Редица големи корейски компании са изразили интереса си да инвестират в енергийни проекти в Индонезия, посочва местната преса цитирана от агенция Синхуа. Общият размер на инвестицията се предвижда да възлезе на $3,3 млрд.

Парите ще се насочат в различни проекти като електроцентрали, изследване на нефтени залежи и терминал за втечнен природен газ, са посочили официални лица на индонезийското правителство.

Министърът на енергийните и минерални ресурси на Индонезия е казал, че Южна Корея проявява много голям интерес да помогне на Индонезия за изграждане на АЕЦ с капацитет от 1,000 мегавата.

„Най-голям интерес за тях е изграждането на атомна електроцентрала с инвестиции т 1,5 млрд. долара", казал е министърът, като е добавил, че корейската KHNP (Корейска хидро и ядрена енергийна компания) се е съгласила да проведе техническата оценка на проекта за АЕЦ.

Pertamina, компания за нефт и газ под контрола на държавата, е постигала споразумение с корейските компании за общ добив на петрол и проучвания за газ, докато South Korea Gas ще помогне в изграждането на терминала за втечнен газ.

Освен това Korea Western Power и местна фирма имат намерение да построят електроцентрала на газ с мощност 400 мегавата. Имало седем енергийни проекта, които двете страни съвместно ще изпълняват.