От понеделник „Кремиковци" започва блокажи - първоначално с едночасово спиране на движението на магистралата София - Пловдив в двете посоки, пише news.bg.

Във вторник освен магистралата ще бъде блокиран пътят София - Варна.

На 15 юли ще бъде вдигнат палатков лагер пред Министерския съвет и ще продължи едночасовото блокиране на пътните артерии от 8.00 до 9.00 сутринта. Това ще продължи и на 16 и 17 юли.

На 17-и ще има шествие с автобуси до площад „Св. Александър Невски" и митинг пред Министерския съвет към 11.00 - 12.00 часа.

Синдикатите от „Кремиковци" вече са депозирали в общината заявление за протестните действия и са провели първите разговори. Според тях ще бъде дадено разрешение за протестите.

Синдикалистите се бунтуват срещу неангажираността на държавата в разрешаването на проблема „Кремиковци".

Според тях държавата трябва да заяви кой кандидат предпочита за бъдещ собственик на „Кремиковци" и като кредитор би могла да повлияе за намирането на по-доброто решение.

Синдикалистите се опасяват, че има сценарий „Кремиковци" да бъде затворен срещу определени суми и заявиха, че такива комисионерски неща няма да допуснат.

Представителите на КНСБ и КТ „Подкрепа" в „Кремиковци" смятат, че предложението на Жеваго е добро.

Според тях държавата трябва да окаже натиск за изпълнение на плана за жизнеспособност, който според тях се проваля.

Категорично против затварянето на „Кремиковци" се обявиха организациите на двата синдиката и предупредиха, че не става дума само за седем хиляди души.
Вече има връчен иск за съкращаване от БДЖ на 2 000 работници заради спирането на работата на „Кремиковци", изтъкнаха синдикалистите.

Ще се усети трус не само в София, а и в цялата държава", предупредиха още те.

Представителите на синдикатите от „Кремиковци" предупредиха и за още една опасност - „Кремиковци" да се превърне във второ Челопечене.

При недоставяне на природен газ, съоръженията не могат да бъдат натоварени, което представлява опасност, поясниха те и уточниха, че нормалното е 20 000 куб.м., а по-малко е опасно, тъй като е възможно взривяване.

Припомняме, в момента и Константин Жеваго, и Лакшми Митал са предоставили свои планове за действие.
Преди време дори Кремиковци подписа договор с Арселор Митал за работа на ишлеме.

Във вторник обаче синдикатите обявиха, че оттеглят подписа си от споразумението с Арселор Митал, поради продъжаващото неизплащане на заплати.