Металургичният комбинат „Кремиковци" отново отреагира в свой стил на нападките на НЕК, като заяви, че вече са платили дължимите си текущи задължения към държавната компания.

От завода съобщиха, че към вчерашна дата са платили 3.1 млн. лв., а днес останалата част от сумата в размер на 900 хил. лв.

Припомняме, че вчера от НЕК обявиха, че са предприели мерки за поетапно изключване на тока за комбината заради просрочени задължения на стойност малко над 4 млн. лв.

Според „Кремиковци" злонамереното отношение и непазарното поведение на държавния монополист вреди не само на стоманодобивната компания, но е в противоречие с държавния интерес и европейските традиции и практики.

От комбината заявиха, че НЕК целенасочено и некоректно ангажират българската общественост с несъществуващи проблеми. Металургичната компания е твърдо решена да се освободи от зависимостта на електрическата компания, както и да постави отношенията си с доставчиците на ток на една нова делова бизнес основа, се казва в официално съобщение разпространено днес.

Според данните на НЕК от вчера общата задлъжнялост на комбината е в размер на 80,086 млн. лв., от които 78,141 млн. лв. са обхванати в споразумителни протоколи за разсрочено плащане.