Кремиковци АД успява да намали нетните си загуби с 87% през 2007 г., съобщи днес компанията. Притежаваният от индийската компания Global Steel Holdings Ltd металургичен комбинат през миналата година е загубил само 35.9 млн. лева, или $27 млн.

Както пише Reuters, резултатите на „Кремиковци" се следят с голям интерес в Украйна и САЩ, тъй като има интерес за купуване на българското предприятие. Приходите на комбината през 2007 г. са достигнали 1.63 млрд. лева, а са изразходени 1.67 млрд., сочат предварителните данни.

До края на миналата година задълженията на комбината са достигнали 1.67 млрд. Кремиковци формира 10% от българския експорт и поддържа 100,000 работни места, пише Ройтерс. Миналият месец Прамод Миттал, председател на GSHL, каза, че е в преговори с потенциални инвеститори за продажба на дела си от 71% в работещото на загуба предприятие.

Индиецът е добавил, че първо ще се консултира с финансовия си съветник Merrill Lynch. Компанията Merrill Lynch също така е главен мениджър на издадените от Кремиковци седем - годишни облигации за 325 млн. евро с падеж 2013. Предстои оценка на „стратегическите алтернативи за осигуряване на дългосрочната жизненост на предприятието".

Интерес към купуване на Кремиковци имат двама украински милиардери: Константин Жеваго и Ринат Ахметов, както и американската Steel Corp. Кремиковци се нуждае от €140 млн. инвестиции за екологични подобрения и други 80 млн. оперативен капитал.

Профсъюзите в Кремиковци обвиняват собственика, по-млад брат на стоманения магнат Лакшми Миттал, че управлява предприятието зле. Те настояват правителството на България, което държи 25% в комбината, да изхвърли мажоритарния собственик.

Фондът QVT, един от най-големите притежатели на облигациите на Кремиковци, твърди, че Миттал не може да продаде комбината, тъй като е фалирал по задълженията си към ценните книжа. Кремиковци отхвърля, че има някакъв фалит.