След последните турбуленции на пазарите банките се надяват, че кризата скоро ще бъде погребана, пише "Ханделсблат". Въздействието на финансовите проблеми криза ще занимава пазарите и през следващата година, заяви Херберт Валтер, директор на Дрезднер Банк. Също така скептично се изрази и директорът на BayernLB Михаел Кемер. Би трябвало кризата да продължи от 6 до 12 месеца, при неблагоприятно развитие на икономиката и по-дълго, смята Кемер.

Ипотечните гиганти Fannie Mae и Freddie Mac могат д бъдат спасени чрез държавни гаранции, твърдят експерти. Шефът на Дойче Банк Йозеф Акерман заговори за начало на края на кризата.

Шефът на Декабанк Франц Ваас смята, че връхната точка на кризата е преодоляна въпреки скорошните турбуленции. Ваас прогнозира нова консолидация на банките вследствие на кризата. В момента текат разговори за обединение на Dresdner Bank и Postbank. Според експертите от години има остра необходимост от консолидация - факт, който доведе до задълбочаване на загубите.  

Директорите на банки виждат заплаха в постоянно покачващите се цени на енергийните суровини и високата инфлация.

Растежът на цените на петрола повишава риска от появата на рецесия в световен мащаб, твърди Кемер. За идващата 2009 година Ваас очаква мъчително конюктурно развитие, ако ситуацията не се влоши. Кемер прогнозира поскъпване на разходите за рефинансиране.

Очаква се растящите разходи по кредитите да окажат забележимо въздействие. Това ще доведе до по-голяма прецизност на условията при отпускането на заеми. Икономическото пространство стана трудно за банките, заключи директорът на  Dresdner Bank.