Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) обявява намерение да издаде индивидуална лицензия за далекосъобщителна мрежа за наземно цифрово телевизионно разпръскване на територията на град София, съобщиха от пресцентъра на КРС.

Регулаторът взе това решение в отговор на постъпили искания от заинтересовани лица, за проучване на техническите възможности за издаване на лицензия за цифрово наземно телевизионно разпръскване на територията на република България.

След проучване на техническите възможности комисията установи, че преди окончателното приемане на плана за въвеждане на цифрова наземна телевизия, са налице възможности, за обявяване на намерения за издаване на индивидуална лицензия за осъществяване на такъв тип дейност само за територията на столицата.

Обявените от регулатора намерения потвърждават непоколебимото желание и готовност на КРС да работи интензивно за изпълнението на ангажиментите на държавата за въвеждане на цифровото телевизионно разпръскване в съответствие с подписаното Регионално споразумение Женева 2006 и Стратегията за развитие на радио- телевизионната дейност чрез наземно радиоразпръскване приета от Народното събрание на Република България.