Регулираният пазар на наркотици във Великобритания ще спомогне за да се редуцират средствата изразходвани от държавата, жертвите на престъпления, както и на правосъдната система с близо 14 млрд. британски лири, пише в. Guardian.

Изданието се позовава на доклад озаглавен Икономическо сравнение между ползите от забраната и регулираната легализация на наркотиците без да става ясно от статията дали само марихуаната да бъде освободена от преследване и облагана с данъци или всички други психоактивни вещества.

През последните години правителството е подложено на  извърши обективен анализ на ползите и разходите от сегашната политика на наркотици, но не успя да направи това, независимо настойчивостта на някои народни представители, отбелязва изданието.

Сегашното проучване е проведено от фондация  „Трансформация”, като то е обхванало много аспекти касаещи последствията от забраната за използване на наркотици, най-вече в сумите разходвани за разследване, превенция и съдебни процеси за потребителите и дилърите на дрога.

Докладът отчита, както и потенциалното спестяване на разходи, така и от друга страна увеличаването на средствата за програми свързани с лечения на наркотични зависимости, образователни и информациони камапнии, които да бъдат по подобие на тези които съществуват за алкохола и цигарите.

Анализът разглежда четири възможни сценария, като двете крайности са 100% увеличение на употребяващите дрога или никакво нарастване.

В първият случай редуцираните средства разходвани от бюджета наред с повишените данъчни приходи ще достигнат 13.9 млрд. британски лири, а в последния - 4.6 млрд. британски лири.

Наскоро независим мониторингов анализ показа, че до 1.3 млрд. биртански лири биха могли да бъдат генерирани от 1 британска лира на грам данък върху канабис и 2 британски лири за хашиш.