От Националния план по заетостта няма никакви специално предвидени пари за очакваните съкращения в „Кремиковци". Това каза Емилия Масларова пред журналисти, предаде агенция "Фокус". „Мерките, които се предлагат за „Кремиковци" са такива, които се предлагат по закон.

Още повече, че в София има най-много свободни работни места - над 1500 и най-ниска безработица - 2%", каза Емилия Масларова. Тя допълни, че в периода на месеците, в които работниците ще бъдат съкращавани ще се подходи към тях като към всички останали, освен ако правителството не реши, че може да задели средства специално за това.

„Ако вас ви съкратят ще ви дадат ли 30 работни заплати", попита министър Масларова в отговор на въпрос дали са реалистични исканите от тях обезщетения в размер на 30 средни работни заплати, ако закрият комбината.

Масларова допълни, че държавата също участва с една четвърт от цялата собственост на комбината. „Тези, които излязат на пазара на труда шест месеца ще получават над минималната работна заплата - около 300 лева, защото са с над 12 години стаж.

Ако 3000 или 5000 души са важни за икономиката не по-малко важни са и други хора, които искат да работят", каза Масларова.

По думите й, днес на заседание на Министерски съвет заедно с министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров ще предложат план, според който ще предложат съкращенията на работниците да започнат от 25 април до края на юли, за да могат да стават поетапно.