Днес в Банско се проведе работна среща между Националния Борд по Туризъм (НБТ), Министерството на труда и социалната политика и кметове и представители на общините от  Бургас, Търговище, Благоевград, Банско, Разлог, Якоруда, Гоце Делчев, Ракитово и др. Срещата е по инициатива на Георги Гергов, председател на НБТ, който ще домакинства следващите срещи в Пловдив и Варна.

Бяха дискутирани въпроси за взаимодействието между общините, държавата и бизнеса за преквалифициране на кадрите и откриване на нови работни места.

"Министерството ще разполага с 800 милиона евро по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", а заедно с българското съфинансиране се получават над 1 милиард евро за усвояване. Това са пари за подготовка на кадри, адекватни на новите условия", каза министър Емилия Масларова на срещата.

Със 190 мил. лева по националната програма за заетостта ще разполага министерството през идната година.

Най-много пари се предоставят на работодателите, които наемат хора с увреждания, трайно незаети и в предпенсионна възраст.

През следващата година се отпускат 500 лв. на човек за обучение и квалификация. Очаква се работодателите да добавят още 500 лв., за по-добри резултати.

Поли Карастоянова, Председател на УС и Изпълнителен директор на НБТ, формулира трите основни предпоставки за бъдещото развитие на туризма в България.

На първо място това е развитие на човешките ресурси, адекватно обучение, квалификация на кадрите, които са ангажирани не само с обслужване в сферата на туризма, но и с управление на отрасъла.

Второ, развитие на инфраструктурата на страната, като своеобразна кръвоносна система на българската икономика и трето - идентификация на България, изграждане на международен бранд на страната, на основата на историческо наследство, културни забележителности и уникални природни дадености.