След като Microsoft отправи на интернет компанията Yahoo оферта за придобиване в размер на $44.6 млрд., а Yahoo меко казано не бяха доволни от перспективата да станат собственост на Бил Гейтс, двете компании са започнали да си търсят съюзници, за да повлияят на изхода в тази битка за поглъщане - пише ББС.

Днес световните медии разпространиха сведението, че Microsoft може да потърси за поглъщането на Yahoo съдействието на медийния магнат Рупърт Мърдок и неговата News Corp. Припомняме, преди известно време News Corp сами дискутираха съвместни начинания с Yahoo, насочени именно срещу заплахата от Microsoft.

Според New York Times, компаниите на Гейтс и Мърдок обсъждат възможността  да обединят три от най-посещаваните уеб сайтове в света: MySpace, Yahoo и MSN.com.

В същото време Yahoo води преговори за сливане с AOL, което би предотвратило намеренията на Microsoft. Time Warner, собствениците на AOL, могат да инвестират в слялата се компания 20% в кеш, които средства Yahoo след това да използва за обратно изкупуване на акции.

Освен това Yahoo и Google заявиха, че ще стартират двуседмичен експеримент, с който ще споделят мястото си за реклама. По време на пилотния проект, Google ще може да помества реклама сред 3% от резултатите на търсенето на сайта на Yahoo.

Миналата седмица Microsoft заплаши да направи офертата си към Yahoo враждебна и да намали сумата, която е готова да заплати, ако директорите на Yahoo не реагират до 26 април подобаващо.