Днес, 01.февруари, компанията на Бил Гейтс Microsoft е заявила,  че иска да купи интернет концерна Yahoo! Офертата от 31 долара за акция дава пазарна оценка на Yahoo! от 44,6 млрд. долара. 

Транзакцията се оценява на около $44.6 млрд. в акции е кеш и осигурява 62% премия на цената при затварянето на търговията на 31 януари, съобщава CNN Money.

От Microsoft Corp. са изпратили писмо, адресирано до борда на директорите на Yahoo! за придобиване на всички налични акции на Yahoo! на цена $31. Предложението на Microsoft позволява акционерите да изберат между това да получат кеш или фиксиран брой акции на Microsoft, като цялата сума, предвидена за плащане на акционерите на Yahoo!, се състои наполовина в кеш, наполовина в акции.

„Имаме голямо уважение към Yahoo! и заедно можем да предложим все по-вълнуващ набор решения за потребителите, издателите и рекламодателите, позиционирайки се по-добре за конкуренция на пазара за онлайн услуги", казал е Стив Балмър, главен изпълнителен директор на Microsoft.

„Нашият живот, нашият бизнес и дори нашето общество прогресивно е било трансформирано от Мрежата, а Yahoo! изигра ролята на пионер, изграждайки завладяващи услуги и инфраструктура", казал е Рей Ози, главен софтуерен архитект на Microsoft. „Комбинацията на тези два големи екипа ще ни позволи да доставим широк набор от нови преживявания на нашите клиенти, който по отделно никой от нас нямаше да може да постигне".

Пазарът на онлайн реклама нараства много бързо, от $40 млрд. през 2007 до почти $80 млрд. през 2010. Възможността за икономии от мащаба, както и съвместяването на капиталовите разходи за рекламните платформи подтиква към консолидация и конвергенция в отрасъла. Заедно Microsoft и Yahoo! могат да достигнат критична маса на инвестиции в изследователска и развойна дейност и да постигнат иновативни пробиви.

Комбинацията ще създаде по-ефективна компания със синергии в четири зони: икономии от мащаба, комбиниране на инженерния талант, оперативна ефективност чрез премахване на излишни разходи, възможност за иновация с нови преживявания за потребителя като видео и мобилни услуги. Microsoft вярва, че от тези четири области ще могат да се генерират поне $1 млрд. годишни синергии.

Microsoft е разработил план, който ще включи служителите и на двете компании в комбинирания бизнес. Предвиждат се сериозни средства за задържане на инженерите, ключовите лидери и служителите на Yahoo!

От Microsoft вярват, че предложената комбинация ще получи нужните разрешения на властите и още през втората част на календарната 2008 обединението може да се осъществи.

След новината, първоначалната реакция е, че акциите на Microsoft падат с 1.8%, а на Yahoo! се покачват с близо 55%.