Една от малкото оцелели въглищни мини в България - "Черно Море" край Бургас, започна да развива алтернативно енергопроизводство. На територията на предприятието бе построена и пусната в експлоатация фото-волтаична, или "слънчева" електроцентрала, съобщи Expert.bg.

За момента съоръжението е експериментално и е разположено върху една от промишлените сгради на територията на мината. Специалните панели, които преобразуват слънчевата светлина и топлина в електрическа енергия, са последно поколение и са внесени от Япония. Те са с площ от 80 квадратни метра и вече работят. Произведеното електричество отива директно за част от нуждите за производството.

Ако експериментът ни се окаже успешен, ще можем да произвеждаме поне 300 Kw от слънцето, оптимистично заключава е директорът, инж. Ангел Ангелов. Той е твърдо решен да продължи в посока изграждането на собствена "слънчева" електроцентрала в бъдеще.

Документите за новите енергомощности на въгледобивното предприятие вече са подадени във фирмата дистрибутор на електроенергия за Бургаска област EVN.

За съжаление, българското законодателство и практиката в държавата не поощряват подобни инициативи, твърдят експерти. Мината е подала заявка за електропроизводител още преди 6 месеца, но до момента, поради различни бюрократични спънки, все още няма договор за производство и продажба с местния монополист.

Въпреки че България е поела ангажимент пред ЕС до 2020 г. около 20% от произвежданата енергия в страната да бъде от възобновяеми източници, не се отпуска никакво финансиране за инвестиции в тази област. Алтернативното енергопроизводство е изключително изгодно и най-вече съхраняващо атмосферата и природната среда, поради което в Европейския съюз е разработена специална програма за неговото внедряване. У нас ,обаче, не се предвиждат никакви помощи и не се привличат европари в тази насока. 

В съседна Гърция, например, при инвестиции във фото-волтаична електроцентрала държавата отпуска съфинансиране в размер на 70% от общата цена.

Държавата не ни помага, в момента освен да се създават само спънки, друго не се прави, дори ДКЕВР не предприема стъпки за законово уреждане и улесняване на подобно енергопроизводство, оплакват се специалистите. Себестойността на 1 Kw модули за "слънчева" електроенергия излиза 10 000 лв. Отделно се инвестира в инсталация и поддръжка.

При сегашните цени капиталовложенията в "слънчева енергия" се изплащат за 10 г. Нормално е това да става поне за период от 5 до 7 г, за да има интерес и възвращаемост.