Никога не е късно парите в сивата икономика да бъдат хванати и НАП да наложи санкции. Това е мнението на ръководителя на Националната агенция по приходите Мария Мургина.

В студиото на БиТиВи Мургина избори редица действия на ведомството, което управлява, с които се цели повече средства от сивата икономика да бъдат извадени на светло.

Въпреки това тя отказа да коментира изказаното от прокуратурата, че за 5 години около 10 милиарда лв. са потънали в сивия сектор, тъй като това не е в нейната компетенция.

Тя обаче увери, че данъчни, прокуратура и дори и ДАНС работят съвместно. Между ведомствата са подписани и договори още през 2006 година, изградени са и центрове за работа в цялата страна.

Въпреки това главният данъчен каза, че „оперативно интересни лица" за тях няма, те просто правят необходимите проверки и засичане на информация, с която разполагат.

И проверките на строежите по морето и в по-големите туристически курорти не са кампанийни, но не са и следене на български граждани.

Никога не е късно" - така Мария Мургина отговори на въпрос дали големите „перачи на пари" някога ще бъдат хванати.

Парите - от сивия или черния сектор, няма значение - все в даден момент се налага да бъдат обявени и да се платят данъците", посочи главният данъчен на България.

Припомняме, че при проверка от края на август стана ясно, че 95 представители на изпълнителната, законодателната, съдебната и местна власт са излъгали в данъчните си декларации до Сметната палата. Това сочи документ, публикуван на сайта на институцията, който визира декларациите на властимащите за 2007 г.