Няма писмо за спиране на средства по оперативна програма „Транспорт", големият проблем е Фонд „Републиканска пътна инфраструктура", който е краен бенефициент по средствата за пътищата. Това съобщава Радио Дарик като се позовава на изявлението на министъра на транспорта Петър Мутафчиев в Русе в коментар на появила се информация, че Европейската комисия е спряла 1,6 млрд. евро по една от седемте оперативни програми - "Транспорт".

По думите на министър Мутафчиев последното писмото, което министърът е получил в Банско, касае проектите по ИСПА към Фонд „Републиканска пътна инфраструктура".

ЕК потвърди, че сред спрените за България пари има суми, предназначени не само за предприсъединителните програми. Говорител на Комисията обясни пред БНТ, че част от всички плащания към Фонд „Републиканска пътна инфраструктура", спрени в края на януари, засягат и суми по оперативна програма „Транспорт". По нея на страната се полагат над 1,5 млрд. евро за изграждане на пътна и железопътна инфраструктура за периода 2007-2013 година. Не е ясна засега цялата сума на засегнатите пари по структурните фондове, предназначени за пътища.

Ясно е обаче, че когато през януари Комисията спира парите към пътния фонд заради арестите на двама високопоставени служители, това е засегнало и проекти, за които се полагат пари по структурните фондове.