Над 50% у нас не ползват презервативи, което води и до появата на рак на маточната шийка при жените, заяви на пресконференция в БТА Пламен Таушанов - председател на Българската асоциация за закрила на пациентите.

Всеки ден една жена в България умира от рак на маточната шийка. Дамите от 35 до 45 години са най-застрашени от заболяването.

У нас най-често рак на маточната шийка се открива във Враца, Плевен и Перник. Най-малко случаи има в Пловдив, Смолян и Кърджали, обяви Пенка Георгиева - председател на Асоциацията за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата "Усмихни се".

Тя посочи, че у нас има ефикасни ваксини, които е най-добре да се поставят на момичетата на възраст между 12 и 13 години. Според Пенка Георгиева е най-удачен варианта при който ваксината се реимбурсира от Националната здравно осигурителна каса. Предложението на Асоциацията е трансферът от НЗОК към Министерството на здравеопазването да бъде не 100 млн. лв., а 91. Разликата от 9 млн. лв. трябва да остане в касата за профилактична дейност срещу рака на маточната шийка. Ваксината и в момента може да се купи от аптеките, но нейната цена в момента е около 450 лв.