Днес, сряда 25 април, Associated Press съобщи, че астрономи са открили извън границите на Слънчевата система планета, която може би е подходяща за живот. Температурата на нея се приближава до земната, размерът й е същият като на Земята, не се изключва наличието на вода в течна форма и планетарна атмосфера.

Новооткритата планета е сравнително близо до нас в галактически мащаби - на 120 трилиона мили. Тя се върти около т.нар. „червено джудже", на което е дадено име Gliese 581. Червените джуджета са сравнително неголеми и не-ярки звезди с по-голяма продължителност на живота от Слънцето, но далеч по-студени от него. Едва преди няколко години учените предположиха, че на планетите около червените джуджета може да има една или друга форма на живот.

Новата планета, наречена 581 c, е пет пъти по тежка от Земята и се намира в съзвездието Везни, на разстояние 20,5 светлинни години от Земята. Силата на притеглянето е 1,6 пъти по-голяма отколкото на Земята, освен това планетата е 14 пъти по-близо до своята звезда отколкото Земята от Слънцето, затова погледнато от 581 c, червеното джудже изглежда 20 пъти по-голямо отколкото Луната е за нас.

Откритието на направено от екип 11 европейски астрономи. Единият от тях, Михел Майор от Университета в Женева заявява: „Това е важна стъпка в откриването на възможен живот във вселената. Това е чудесно откритие. Все още имаме множество въпроси". Астробиолог от NASA, който не е бил част от откривателския екип, твърди: „Това не значи, че там има живот, но това значи че е планета като Земята от гледна точка потенциална обитаемост".

Все пак учените напомнят, че не трябва да се очаква твърде много от направеното откритие: редица фактори могат да направят условията непригодни за живот, поне за този тип живот, който ние познаваме. Астрономите напомнят, че отдалеч погледнато и Марс би попадал в категорията „подходящи за живот": размерът е приблизително колкото земният, а температурите позволяват присъствието на течна вода. Но откритието е важно, защото това е първата планета извън Слънчевата система, отговаряща на стандартите.

Резултатите на научното откритие засега не са публикувани, но са изпратени в списание „Астрономия и астрофизика". Откритието е извършено с помощта на телескопа на Южноевропейската обсерватория в Ла Сила, Чили. Независимо от това, че Gliese 581 е в списъка на стоте най-близките до Земята звезди, все още не е възможно да се стигне дотам в течение на един човешки живот.