Плевенският окръжен съд насрочи за 5 май следващия търг за продажбата на основната производствена площадка на рафинерията "Нова Плама".

Обявеният за 19 април търг за производствената част не се проведе, защото не се явиха купувачи.

По принцип е имало интерес към закупуването й, защото са се провели над 10 огледа, но само от физически лица, които не са се легитимирали като фирми, съобщава електронното издание "Бизнесът в Плевен".

По закон ръководството е осигурило достъп на тези лица до недвижимата собственост на фирмата. Евентуалните купувачи са били както от страната, така и от Европа, и Азия. Фирмата се продава като активи и имущество, а не като предприятие, т.е. новият купувач не е длъжен да я обнови или да запази дейността й, а може да разполага с нея и да използва оборудването както намери за добре.

Първоначалната цена за наддаване в тайния търг беше 59 млн. лв. Купувачите трябваше да донесат офертите си в затворен плик и който даде най-висока цена, щеше да придобие собственост върху рафинерията.

Тъй като купувач не се яви, след разрешение от съда, съгласно Търговския закон ще се проведе нов търг, който вече ще е явен и ще започне с първоначална цена 80 % от досегашната, т.е. на старта "Нова Плама " ще струва вече 47 млн. и 200 хил. лв.

Ако и тогава не се продаде, ще се свика ново събрание на кредиторите, което ще реши как да продължи осребряването на имуществото.

В момента "Нова Плама" дължи на кредиторите си над 300 млн. лв., което надвишава многократно като сума сега продаваемото имущество. В момента предприятието продава цялата си производствена част, включваща 3 321 дка земя, на която са разположени цехове, гара, ТЕЦ, машини, складове, а също пожарни автомобили, пречиствателни станции, комуникационни съоръжения.

Това е всъщност цялата рафинерия без социалните обекти, които нямат отношение към работата на предприятието. Това са 5 апартамента в Плевен, общежитието на работниците, вилата в "Кайлъка" и магазин край Кнежа, които ще се продават отделно.