Има необходимост не само от изграждане на нови канализации и пречиствателни станции, но и от реконструкция на съществуващата в момента ВиК мрежа в цялата страна, каза министърът на околната среда и горите Джевдет Чакъров.

Той направи първа копка на канализация в с. Трилистник. Средствата за изграждането са отпуснати от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/.           

В момента България е на едно от първите места в Европа по изградена водоснабдителна мрежа - в над 90 % от населените ни места, но на много места тя е остаряла и има загуби на вода, посочи министърът. По думите му по тази причина не само се губи ценен ресурс, но и се оскъпява водната услуга.

Според статистиката на МОСВ над 3 млн. 800 хил. жители на България са обхванати от канализации, около 9 хил. км са изградените канализационни и колекторни мрежи.           

На последното заседание на ПУДООС, за реализация на проекти във водния сектор са отпуснати 148 млн. лв. за 152 общини от всички области. Министърът каза, че на вниманието на МОСВ са и населените места под 2 хил. жители, чийто екологични проекти ще бъдат финансирани от Програмата за финансиране на селските райони.           

Министърът отбеляза активността на общините от Пловдивска област в подготовката на проекти по ОП „Околна среда". 14 общини са подали проекти, от тях община Марица е на първо място с 10 проекта, подадени по приключилите три обявления. 4 от общините не са подали до момента нито един проект - Перущица, Куклен, Стамболийски и Пловдив.           

Министър Чакъров съобщи, че от подалите до момента 91 общини на проекти за строителство на пречиствателни станции, всяка пета община вече е готова да започне строителство. Така до края на годината ще имаме строителни дейности, което е много важно за усвояването на средствата по ОП „Околна среда", подчерта Чакъров.

Той припомни, че през този начален период на реализация на програмата, срокът за завършване на строителството е три години, а след това се намалява с една година.

Кметът  Запрян Дачев съобщи, че в община Марица  в момента със средства на МОСВ се изграждат канализации в девет села.