Незаконните площадки за изкупуване на скрап ще станат повече от законните, алармираха от Асоциацията по рециклиране и призоваха за общи действия в МВР и контролните органи срещу сивия сектор в бранша, предаде репортер на News.bg.

Броят на незаконните пунктове застрашително нараства и злепоставя заетите в бранша, алармираха още от асоциацията. Борислав Малинов, председател на асоциацията се позова на данни на МВР, според които в последните месеци се увеличават кражбите на черни и цветни метали.

Това според него се дължи на масовото закриване на площадки след приемането на поправките в Закона за управление на отпадъците. От действащите 2300 площадки в страната, поради невъзможност да отговорят на законовите изисквания, 1100 са поискали да прекратят дейността си.

До 3 месеца очакваме да затворят още 300-400 поради невъзможност да внесат прекалено високата банкова гаранция от 50 000 лева, която се изисква, каза още Малинов. Той предположи, че в България ще останат да действат 600-800 площадки за скрап.

Санитарният минимум за страната обаче е 1200 площадки, за да бъде гарантирано събирането както на отпадъци от черни и цветни метали, така и на стари автомобили, хладилници, батерии, акумулатори, гуми и други, подчерта Малинов.

Той съобщи, че миналата година пред сивия сектор е минала 5% от търгувана суровина и каза, че очаква в бъдеще това да става с 20% от нея. Това означава, че 400 млн. лева нелегална стока ще минава през бизнеса безотчетно и без данъци, добави Малинов.

Той заяви, че асоциацията иска съюз между бизнеса и правителството, за да се пресече този процес. Те предлагат да се сключи меморандум с държавата за решаване на проблемите. Браншовиците изразиха тревога, че нито едно тяхно предложение не е залегнало в новия закон за управление на отпадъците.

Те изтъкнаха, че обявените кражби възлизат на 16 млн. лева годишно и за сравнение посочиха, че оборотът на рециклиращата индустрия е 2,2 млрд. лева.

По данни на асоциацията затварянето на общо 1500 площадки не само ще доведе до закриване на близо 14 000 работни места, но и ще активизира дейността на незаконните пунктове за изкупуване на скрап.