Без промяна спрямо тази година остават цените на разрешителните за лов за 2007 г., реши Ловният съвет към Национално управление по горите(НУГ).

Разрешителните за лов се издават в зависимост от вида дивеч и начина на ловуване и са разпределени в няколко категории.

При индивидуален лов на благороден елен разрешителното ще струва 200 лв., 100 лв. е цената за индивидуален лов на дива коза и глухар, 30 лв. - за елен лопатар и муфлон, 20 лв.- за сърна и 10 лв. - за дива свиня.

В категория групов лов на дива свиня цената на разрешителното е 40 лв., а при групов лов на местен дребен дивеч, както и на прелетен и водоплаващ дивеч се плащат 2 лв., умножени по броя на участниците.

Проектът на ценоразпис за организиран ловен туризъм /ОЛТ/, който се предлага от членовете на Ловния съвет, се различава съществено от досега одобряваните от министъра на земеделието и горите ценоразписи за ОЛТ.

Предвижда се министърът да утвърждава минимални цени за ОЛТ, а началникът на НУГ - да одобрява ценоразписи, които ще бъдат задължителни само за Държавните дивечовъдни станции и държавните лесничейства.

Минималните цени, които министърът ще утвърждава, са съобразени с досегашните достигнати ценови нива на ОЛТ и са достатъчни, за да могат стопанисващите дивеча лица да формират свои ценоразписи за крайни клиенти и ловни посредници.

Предлага се и въвеждането на т.нар. пакетни цени за отстрел и услуги, които са съобразени с продължителността на пребиваване на ловците в съответната дивечовъдна станция или лесничейство.