Правителствата на България и Йордания работят за задълбочаване на икономическото сътрудничество, стана ясно по време на заседанието на МС.

На заседанието са били обсъдени перспективите за задълбочаване на икономическото и инвестиционното сътрудничество в областта на търговията, енергетиката, селското стопанство, транспорта, строителството, информационните технологии, съобщава пресцентъра на МС.

През 2005 г. стокообменът ни с Йордания е 27,8 млн. долара. От него износът е 9,9 млн. долара - предимно ечемик, цигари, електрически трансформатори, дървен материал и др. Вносът е за 17,9 млн. долара.

Припомняме, че през ноември миналата година се състоя V Сесия на междуправителствената българо-йорданска смесена комисия за икономическо, промишлено, търговско и техническо сътрудничество, на която бяха подписани Споразумение за икономическо сътрудничество и Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане между България и Йордания.

В рамките на сесията беше организиран и бизнес форум, в който участваха представители на 11 български фирми от хранително-вкусовата, химическата и отбранителната промишленост, енергетиката, строителството и телекомуникациите. Пред представителите на над 40 йордански фирми заместник-министърът на икономиката и енергетиката Корнелия Нинова представи икономическите условия и възможностите за търговия и инвестиции в България.