Днес,  ще се проведе еднодневна конференция на тема „Оценка на регулаторното въздействие и политиката на конкуренция", съобщиха от пресцентъра на КЗК.

Тя е част от Туининг проект по програма Фар "Подготовка на Комисията за защита на конкуренцията за пряко приложение на правото на Общността в областта на конкуренцията и съвместна работа с Европейската комисия", финансиран от Европейския съюз с бюджет от близо 800 хил. евро.

Целта на конференцията е представяне на оценката на регулаторното въздействие, като средство за предотвратяване на въвеждането на антиконкурентно законодателство чрез гарантиране на съответствието както на действащи, така и на проекти за нормативни актове с правилата на конкуренция.

Въвеждането на оценката на регулаторното въздействие от гледна точка на конкуренцията в България ще подпомогне Комисията за защита на конкуренцията в борбата срещу антиконкурентното законодателство и за насърчаване на свободната пазарна конкуренция.

Г-н Андреа Галиарди, постоянен съветник по Туининг проекта на програма Фар, г-н Джовани Наполитано от Италианското ведомство по конкуренция и г-н Петър Градинаров, представител на българската Комисия за защита на конкуренцията ще направят преглед на оценката на регулаторното въздействие от гледна точка на защитата на конкуренцията и ще очертаят опита на Европейския съюз, Италия и България в тази област.