В „Кремиковци" е обявена аварийна ситуация заради това, че вчера не са пристигнали обещаните от една от фирмите-кандидатки за оператор на предприятието въглища.

Това е заявил Спас Христов, директор „Безопасност" в комбината, съобщава Дарик. Заради липсата на необходимата суровина, напълно се блокира работата през следващите дни.

Според Христов в момента се подготвя създаването на щаб за действие. Щаб ще създадем във връзка с аварийната ситуация, в която се намира фирмата. В момента няма някакви сериозни опасности, предприели сме нужните мерки".

Има аварийна ситуация и тя е доста сериозна, коментира Христов и допълни. Тя е доста сериозна както по отношение на суровините, така и по отношение на природния газ.

За проблема с доставката на въглища за „Кремиковци" е потвърдил и председателят на Федерация "Металурзи" към КТ "Подкрепа" Людмил Павлов, информира агенция Фокус.

Той заяви, че заради това всички директори и синдици са се събрали, за да обсъдят ситуацията. Очаква се днес въглищата да пристигнат, тъй като са тръгнали от пристанище Бургас.

Има абсолютен сценарий за затварянето на „Кремиковци", каза председателят на Федерация "Металурзи" към КТ "Подкрепа" Людмил Павлов. Комбинатът обслужва определени интереси на кръг от хора, твърди той.

Според него спирането на доставката на въглища за комбината е разиграване на „театър на абсурдите". До кризата вчера се е стигнало след оттеглянето на украинската фирма "Ворксла Стийл", тъй като въглищата на пристанище Бургас били нейни, обясни Павлов.

На съвещанието късно снощи по повод липсата на въглища за добивната част на комбината са присъствали синдикът Цветан Банков, оперативният директор Пламен Стоянов и всички директори на заводи.

"Всичко, което се случва с комбината, е между всички онези играчи, които искат да затворят „Кремиковци"", каза той. Досега търсенето на инвеститор за комбината е било разиграване на една игра за затварянето на „Кремиковци".

Синдикатите в „Кремиковци" се готвят за продължителни протести и то не в комбината, а на магистралите в София, които смятат да блокират, съобщи Павлов.
Засега няма проблеми с доставката на газ за комбината от „Булгаргаз".