Доставчикът на глобална икономическа и финансова информация Factset обнародва данни, че 600-те най-големи фирми в Европа през изтичащата година ще повишат нетната си печалба средно с 13%. Това е с 45% повече, отколкото бе прогнозирано през януари - научаваме от Handelsblatt.

При Factset са обобщени прогнозите на всички големи инвестиционни банки. За 50-те най-големи концерни очакванията сочат, че печалбите ще се увеличат от най-малко 6,5% до почти двойно.

Големият ръст в световното стопанство и мениджърските решения за свиване разходите и данъчни облекчения са причина за учудващия ръст на печалбите. Най-добри прогнозни показатели относно ръста на печалбата има в

суровинния отрасъл (33% при прогнози от 0% в началото на годината)

химическата индустрия (23% при 12% прогноза в началото на годината)

технологии (20% и 19%); промишленост (19% и 16%); строителство (17% и 10%).

Причината за тези съществени промени е нарасналото търсене в чужбина. Световното стопанство през 2006 нараства с повече от 5% - за трета поредна година, а такава възходяща тенденция не е отбелязвана през изминалите 30 години.

Докато анализаторите все пак са предпазливи в прогнозите си за 2007 г. и очакват ръст с по-скромни темпове, предприятията са се прицелили в среден ръст на печалбите от 11% през следващата година. Това сочи анкета на американския Duke University и холандския университет Erasmus сред 100 водещи европейски предприятия. Половината от инвестиционните разходи са направени с оглед развитието през следващата година. По този начин съвкупните инвестиции са нараснали средно с 6%.

Най-сериозен е ръстът на печалбите в областта на суровините и енергията. Очакванията са за близо 1/3 по-високи печалби. Но анализаторите считат, че има опасност тези прогнози да са нереалистични. Причината: продължилата месеци тенденция за поскъпване на петрола накара анализаторите да „напаснат" прогнозите към ценовите равнища. Сега може да се случи същото - понижението на цените, водещо до печалба за енергийните и суровинни концерни, да бъде последвано от ценови бум. Печалбите в такъв случай ще бъдат далеч по-ниски от очакваното.

Повод за притеснения дават само два отрасъла в като цяло светлата картина. Автомобилостроителите през първото полугодие на 2006 постигнаха добри резултати, но пазарът вече не може да поеме продукцията им и това ги принуждава на „погребващи" ценови отстъпки. Рено във Франция трябваше да намали с 1/3 прогнозата за крайния си резултат. ДаймлерКрайслер, освен собствените си проблеми, трябваше да преглътне разочарованието и милиардните загуби на EADS, в което има 30%-ен дял.

Надолу върви и телекомуникационния бранш. В изминалите три месеца очакванията за печалби в отрасъла спадат с 14% и за 2007 г. с 23%. France Télécom, Telecom Italia и Deutsche Telekom ще отбележат по-лоши показатели от предходното тримесечие.