Над един милиард долара ще инвестира у нас и в региона Оман, съобщи за в."Дума" почетният консул на Султаната у нас проф. д-р на икономическите науки Стоян Денчев.

Делегация, водена от почетния консул на България в Оман Мунир Сюлейман, е на посещение в страната ни от 12 септември до днес. В състава й са главният изпълнителен директор на държавната петролна компания на Оман Ахмед Ал Уахиби и Адил Абдулла Ал Раизи, член на Инвестиционния фонд, специален представител на султана за газа в оманското икономическо ведомство.

Оманците проучват възможностите за инвестиции в енергетиката и енергийните сектори, както и в българската инфраструктура. Те разговаряха със заместник-енергийния министър Валентин Иванов, с Феим Чаушев, заместник-министър на външното ведомство, с председателя на Българската агенция за инвестиции Стоян Сталев, с председателя на парламентарната икономическа комисия Йордан Цонев и със заместник-председателя на 40-ото Народно събрание Любен Корнезов.

Възможностите за по-тясно икономическо сътрудничество между двете страни гостите обсъдиха и с представители на българския бизнес - Валентин Златев - "Лукойл България", Сашо Дончев - "Овергаз", Николай Вълканов - "Минстрой", Симеон Пешов - "Главбулгарстрой". Очаква се днес в разговор със столичния кмет Бойко Борисов да бъдат обсъдени бъдещи инвестиции от Оман и за решаването на кризата с боклука, предстои среща и с лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски.

Гостите ще дарят днес от името на султана на Оман Кабус 300 хиляди долара, които предоставят на БЧК за преодоляване на щетите от наводненията у нас тази пролет. Заръката на султан Кабус е комисия от външно министерство и Министерството на бедствията и авариите да разпределя даренията с непременното участие на почетния консул на султаната у нас проф. Стоян Денчев. Преди няколко месеца пък султан Кабус дари 390 хиляди долара за паметника на културата Томбул джамия в Шумен.

Делегацията от Оман беше приета от българския президент Георги Първанов, който отправи покана до султан Кабус да посети България и пое ангажимент да е гарант по използването на даренията за страната ни.