Масовото отглеждане и производство на ягоди в южните влажни зони на Испания причинява „катастрофа за околната среда".

Световният фонд за дивата природа WWF твърди, че системата за напояване на ягодите черпи вода от влажните зони в региона. Близо 95% от испанските ягоди се отглеждат в териториите около националния парк Кото Донана.

Донана е с площ 5 хиляди хектара и е обявена за световно наследство от ООН. WWF заявява, че напояването за производството на ягоди отнема до 50% водата в блатата на Донана.

Купувайки испански ягоди, които се продават в супермаркетите от януари до април, вие подкрепяте разрушаването на Иберийското природно обкръжение, тъй като въздействието, което отглеждането им има върху околната среда, е катастрофално" - са казали от екологичната организация пред AFP.

Освен това производството на ягоди е силно замърсяващо. То причинява годишно натрупването на 4,500 метрични тона пластмасови отпадъци и също така замърсяване с пестициди.

На въпросното място годишно се произвеждат 330,000 тона ягоди, чиито най-големи вносители са Германия и Франция.

Говорител на испанския клон на френската верига супермаркети Carrefour е казал за BBC, че компанията купува ягодите си от един единствен доставчик, методите за производство на който са стриктно наблюдавани и са хармонизирани с европейските стандарти.