За първи път тази година кредитната агенция Moody's Investors Service отчита повече понижения на рейтинги на компании от Източна Европа, отколкото повишения, тъй като според анализаторите финансовата криза, тръгнала от САЩ, придобива все по-глобални размери, съобщава Bloomberg.

От Moody's са намалили рейтингите на четирите компании, сред които са металургичният гигант Кремиковци и полската Zlomrex - най-големият доставчик в страната на метален скрап.

Рейтингът на три компании е бил повишен, сред които са руската банка ЗАО Промсвязбанк и УкрСиббанк, украинското поделение на BNP Paribas.

Кредитните рейтинги на компаниите в Източна Европа вероятно ще се понижават още, тъй като инфлацията упражнява натиск върху централните банки за увеличаване на основните лихвени нива, което пък затруднява фирмите в погасяването на задълженията им.

По данни на Moody's в Западна Европа за периода април-юни са били понижени рейтингите на 173 компании - над три пъти повече от тези, чийто кредитен рейтинг е бил повишен.

Според икономистите от консултантската компания кредитополучателите в някои сектори в Източна Европа започват вече да усещат влиянието на кредитната криза и на забавящия се глобален икономически ръст, като все пак съотношението добри - лоши кредити остава по-добро от това в Западна Европа.

Акциите на Кремиковци се търгуваха към 12:00 часа за 2.140 BGN или с 12.653% спад спрямо нивата в края на сесията на БФБ в петък.