По-голямата част от животновъдите са в паника заради жестокото засушаване, което ще доведе до липса на фураж, на базата на което агроекспертите предричат масово клане на животни от стопаните, съобщи razgradonline.com.

В момента комисия оценява щетите от засушаването по пролетниците в областта, предполага се че царевицата е изсъхнала на 100 %.

Повечето жевотновъди са в паника, някои пък започват да пускат говедата си на паша по местата, откъдето са очаквали да силажират царевица за изхранването на стадата през зимата.

В незавидно състояние са и земеделските производители.

В понеделник шефът на Сдружението на зърнопроизводителите в Разград Васил Петров обяви, че организацията му се присъединява към декларацията, която Националната асоциация е изпратила до президента, премиера, земеделския министър, председателя на Народното събрание и председателите на земеделската и бюджетната комисии в НС във връзка със състоянието на реколтата.

Стопаните настояват при разглеждането на бюджет 2007 г. и преразглеждането на бюджетните средства да се предвидят пари за увеличаване на националните плащания до максимално разрешените от ЕС 12 лв. на декар.

Средства искат и за площите със 100 % унищожени посеви от сушата - царевица за зърно и маслодаен слънчоглед.

По всяка вероятност, след като комисията оцени щетите по реколтата в областта, представители на местната асоциация на зърнопроизводителите ще заминат за София на консултации с агроминистъра Нихат Кабил, допълни razgradonline.com.