Днес в регионалното депо в Силистра ще пристигнат първите камиони със софийски отпадъци.

Очаква се още преди обяд депото да приеме пробно първите 5 камиона с бали, съобщи БНР. Целта е да бъде тренирана организационната схема за депонирането на столичните отпадъци.

Още миналата седмица стана ясно, че заради недостатъчните габарити на електронната везна на депото, камионите заедно с товара ще бъдат теглени на тръгване от София. След като се разтоварят на излизане от депото ще се теглят само празните камиони.

За машините, които извозват боклука на Силистра е обособен отделен маршрут за достъп до клетката за депониране. По-големите софийски камиони ще се движат по разширени специално за целта алеи.

От столичната община вече са превели аванса от 100 хил. лв., необходими за подготовката на депото. Предстои в края на днешния ден да стане ясно дали пробното депониране е преминало успешно.

Припомняме, на извънредно заседание общинският съвет в Силистра одобри договора за приемане на 180 000 тона от софийските бали с боклук на Регионалното депо в дунавския град.

Съветниците поискаха от кмета Иво Андонов да представи точен разчет за разходите по депониране с идеята да не бъде променяна такса смет на силистренци поне още половин година.