Поради стагнацията на автомобилния пазар в Европа, вчера от френския автомобилостроител Peugeot Citroen заявиха, че ще съкратят 4,800 работни места във Франция през тази година, предава агенция Франс-Прес.

Съкращенията ще се осъществят чрез доброволни напускания и излизане на пенсия. „Компанията трябва да може да намали персонала си без уволнения" - гласи изявлението на Peugeot само десет дни преди последния рунд на президентските избори, като в предизборната надпревара на кандидатите корпоративното преструктуриране и съкращенията са централен въпрос.

Стъпката си големият автомобилен производител обосновава с „контекста, отбелязан от стагнацията в продажбите в Европа за последните четири години и спад на производителността". Във Франция Peugeot дава работа на 122,000 души.

Компанията през 2006 трябваше да преглътне сериозен спад в нетните печалби, но е заявила, че планът за възстановяване ще доведе до по-добри резултати в продажбите през тази година, особено в Китай и Латинска Америка. През 2006 бяха регистрирани 82.9% по-малко печалби отколкото през 2005: €176 млн. Причината експертите на този пазар виждат в остарялата продуктова линия, изложена на допълнителна конкуренция от евтините азиатски модели.

На снимката кандидатът от социалистите Роял говори с работници от Peugeot Citroen по врене на стачка на втори април