Азиатските капиталови пазари приключиха днешната сесия с понижение, след като цената на петрола се понижи рязко до под $129 за барел, а с това бяха разпродавани и акциите на големите петролни компании. Очакванията за намалено потребителско търсене пък навреди на общите настроения и доведе до спад на основните индекси.

Най-голямата добивна компания в света BHP Billiton изгуби от стойността си последвана от китайския си конкурент Cnooc в следствие на започналото масово закриване на петролни фючърси. Японската компания Yamaha също бе отбягвана от инвеститорите, след като анализаторите от Goldman Sachs й понижиха рейтинга заради по-слабото търсене на мотоциклети в САЩ.

„Имайки предвид очакванията за слаб икономически растеж няма как да прогнозираме силен ръст на капиталовите пазари", коментирал е сингапурски анализатор пред Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI изгуби 0.9% до нивото 147.28 пункта, като така вече е с 6.7% по-нисък от началото на годината. Японският измерител Nikkei 225 пък се понижи с 1.4% до 13 699.63 пункта, докато китайският първенец CSI 300 добави 3% и приключи при ниво от 3 681.17 пункта.

Американските капиталови пазари успяха да възстановят част от загубите реализирани през последните няколко дни, като в крайна сметка индексите приключиха на зелена територия. Технологичният сектор бе водещ на вчерашната сесия, а по-ниската цена на петрола се прие като позитивен фактор за бъдещия растеж на корпоративния сектор.

Акциите на търговските фирми като Home Depot и Target се покачиха с оглед по-високите очаквания за покупки от потребителите, след като цената на петрола започна да отстъпва от рекордните си нива. В същото време обаче, масово бяха разпродавани акциите на петролните компании.

Индустриалният индекс Dow Jones се покачи с 0.55% до нивото 12 548.35 пункта, а широкият измерител Standard & Poor's 500 добави 0.68% до нивото 1 385.35 пункта. Технологичният индекс Nasdaq успя да приключи с 1.5% нагоре до нивото 2 481.24 пункта.

Тази сутрин доларът се котира в постоянни нива около $1.5730, след като вчера направи неуспешен опит за пробив под $1.57 за евро. В същото време тенденцията по поевтиняване на петрола продължава и днес, като барел от суровината се котира за $128.85, докато трой-унция злато се разменя за $913.

Европейските капиталови пазари започват деня разнопосочно, като сериозни движения може да очакваме в 11:00, когато излязат данните за текущата сметка и чуждите инвестиции на Еврозоната. В 15:30 пък ще разберем какви са били поръчките за стоки с дълготрайна употреба в САЩ, а в 15:55 на дневен ред ще бъде „Червената книга" за продажбите на дребно в големите американски магазини.

Българската фондова борса започва деня с положително изменение на основните индекси, но за съжаление с много слаб паричен обем за първия половин час.