SMS-съобщенията от европейските страни от 2009 г. трябва да струват максимум 15 евроцента, заяви Вивиан Рединг, еврокомисар по телекомуникациите и информационното общество пред „Зюддойче Цайтунг".

Еврокомисарят иска да предложи съответното искане за промяна на т.нар. роуминг наредба от 2007 г. Точната сума още не е окончателна", но ще бъде между 11 и 15 евроцента, заяви Вивиан Рединг.

Досега мобилните оператори искаха до 80 евроцента за съобщение, изпратено в друга страна от ЕС. Средната цена е 29 евроцента. Промишлеността има марж на печалбата от 97% при роуминга и това е скандално, смята Рединг. Затова цените трябва да бъдат намалени с две трети, категорична е Рединг.

От февруари тя настоява за намаление от 12% на цените на разговорите в Барселона, но засега няма промяна. Около 200 милиарда съобщения по мобилни телефони на година се пишат в Европейския съюз. 2,5 милиарда от тях са предназначени за хора в друга страна.

Вивиан Рединг смята, че мобилните разговори излизат твърде скъпо на европейците. Например един турист в собствената си държава ще плати 16 цента за използване на един мегабайт Интернет от своя телефон или лаптоп, а ако това се случи в чужбина - до 16 евро.

Средната цена за изпращане на текстово съобщение варира между 5 и 10 евроцента в страна от ЕС, но потребителите могат да бъдат таксувани повече от 50 евроцента ако изпратят SMS до друга страна от ЕС. За сваляне на данни по интернет цените са между четири и шест пъти по-високи от националните.

През юни миналата година Европейската комисията прие директива, регулираща тарифите за телефонни обаждания в Европа. Оттогава мобилните оператори са задължени да таксуват телефонните разговори максимум 49 евро цента с ДДС за минута за разговор с друга европейска страна и не повече от 24 евро цента с ДДС за приемане на разговор.

Рединг е категорична в намеренията си да намали цените на разговорите. Не случайно заради нейните усилия в сферата на телекомуникациите тя получи приза „Комисар на годината" за 2007 година.