Новият Закон за енергийната ефективност ще разшири кръга на лицата, които ще имат ангажимент към повишаването на процента на енергийната ефективност у нас.

Основните участници в този процес ще бъдат не само търговците на енергия (като ЕРП-тата) и големите енергийни потребители от промишлеността, но и собствениците на големите общественополезни сгради, каза за Фокус изпълнителният директор на Агенцията за енергийна ефективност Таско Ерменков.

По думите му сградите, които ще прилагат мерките за енергийна ефективност, могат да бъдат не само държавни и общински, но също така и частни като МОЛ-овете, частните училища, болници и социални заведения, както и сгради за масова информация с разгъната площ над 1 000 кв. м, обясни Ерменков.

Ще има и санкции за всички, които не изпълняват своите задължения. От една страна, ние се опитваме да ги стимулираме чрез доброволни споразумения и освобождаване от данък сгради, както и с други допълнителни привилегии, но тези, които не изпълняват задълженията си, ще бъдат санкционирани, за да има баланс между отговорностите и правата, посочи Ерменков.

Дори и да има съпротивления от страна на разписаните в закона като отговорни за енергийната ефективност "играчи" според Таско Ерменков е по-важна общата крайна цел, която ще е в полза на страната.

Според Закона за енергийната ефективност, който все още не е приет на първо четете от Народното събрание, се предвижда изготвянето на цялостна стратегия за ефективността, която ще се прави от Министерството на икономиката и енергетиката.

Таско Ерменков посочи, че вече са били разработени националните планове за действие по енергийна ефективност, където е записано, че страната ни всяка година трябва да намалява консумирането на електричество с около 1 %.

"Трябва да спазим това изискване, понеже сме го поели като ангажимент към Европейския съюз и просто трябва да бъдат положени всички усилия за това", каза той.

Изпълнителният директор на Агенцията по енергийна ефективност заяви, че се надява Народното събрание да приеме колкото се може по-бързо окончателно закона, за да стане той по-бързо действащ.