Едва половината от работещите в държавната администрация смятат, че повишаването на заплащането е правилната мярка, за да се гарантира ефикасността на административната реформа.

Това сочи изследване на Асоциация "Прозрачност без граници" в периода 15 - 30 август 2006 г. по метода на квотна извадка сред служители от централните, областните и общинските администрации.

По-висок е процента на заявилите готовност да повишат своята квалификация - 65%, като средство да се модернизира работата на администрацията. Това бележи манталитетна промяна у държавните служители, в сравнение с минали периоди.

Сега вече те обръщат все повече внимание на кариерното развитие и личностното усъвършенстване, отколкото на размера на заплатата. Но затова пък именно ниските заплати са посочени като най-сериозният проблем пред административната реформа. Оттам и липсата на мотивация при 76% от запитаните.

Освен централната администрация, която до този момент е била най-активният бенефициент на курсове за повишаване на квалификацията, вече и в по-малките общини съществува ясно разбиране за необходимостта от обучения като механизъм за подобряване на работата.

При изследване на факторите, от които зависи достъпът до курсовете, на първо място се посочва финансовата възможност на администрацията (70%), като тази зависимост е най-отчетлива в областните администрации. 

Като най-необходими и полезни се посочват курсовете по чужд език (36%) и по информационни технологии (24%), следвани от курсовете за повишаване на комуникационните умения (22%), като този дял е най-голям сред служителите от централната администрация (38%).

Заявеният интерес към разширяване на подготовката по посока на по-добрата публична комуникация, говори за "отваряне" на администрацията към външната публика и за осъзната необходимост от подобряване на диалога с гражданите и бизнеса.

На въпроса дали трябва да се направят промени в нормативната уредба, регулираща статута на държавния служител, 51% се затрудняват да отговорят, което е знак за съществуваща необходимост от утвърждаване на правна култура сред служителите в администрацията.